https://jivo.chat/ciF58iidFN Dancing people, home cinema and music instruments
Позвънете сега!

Какъв вид високоговорители да изберем - активни или пасивни?

Добрите тонколони ви позволяват истински да се насладите на гледане на видеоклипове, слушане на музика, изпълнение на живо или пеене на караоке, предоставяйки ясен и дълбок звук. При избора обаче не е достатъчно да се съсредоточите върху цената и марката, трябва да разберете и каква е разликата между активните и пасивните високоговорители, техния принцип на действие и предназначение.
При избора на високоговорители често възниква въпроса: каква е разликата между активните и пасивните високоговорители. В кои случаи е за предпочитане да се изберат пасивни високоговорители и в кои активни. Какви са плюсовете и минусите на всеки от тях. Нека да разберем.
Основната разлика между активен и пасивен високоговорител е местоположението на усилвателя. Активният високоговорител има усилвател, разположен вътре в корпуса на високоговорителя, докато пасивният високоговорител изисква външен модул. Когато проектират активна система за високоговорители, производителят изчислява усилвателя за конкретната акустика, така че компонентите са перфектно съчетани помежду си. В случаите с пасивни високоговорители ще трябва сами да изберете външен усилвател. От друга страна, активните високоговорители по правило са по-скъпи от подобен пасивен модел, към които обаче за разликата в цената можете да изберете външен усилвател, който поне няма да е по-лош. Изборът е ваш.
В случай, че изберете пасивни високоговорители, ще ви е необходимо външно усилващо устройство, отговарящо на мощността на високоговорителите. Външният усилвател ще изисква допълнително пространство, плюс това ще трябва да помислите как да ги свържете и дали имате достатъчно пространство за кабели. Активен високоговорител ще изисква само 220V контакт и проводник от източника на звук, като телевизор или плейър например, въпреки че повечето активни високоговорители поддържат безжично предаване на аудио сигнал.
Сега за свързването на високоговорителите. Активните високоговорители имат разнообразни входове, както аналогови, така и цифрови, Ethernet (или Wi-Fi) конектор, Bluetooth модул. При по-скъпите модели има и USB ЦАП и HDMI (ARC), които обикновено премахват всички въпроси при свързване. Например имате само грамофон и за да го свържете, ви е необходим само входът за фоно (не всички активни високоговорители го имат обаче) и всички горепосочени входове ще ви бъдат напълно безполезни. Докато и най-простият бюджетен външен усилвател ще има фоно вход "извън кутията". Превключването на пасивни високоговорители ще зависи само от външния усилвател. Тук има нюанс, който касае цената.  Отделно отбелязваме възможността за надграждане на пасивната система от високоговорители, от подмяна на проводници и завършване с покупка на по-скъп и добър усилвател, с възможност за подмяна напред във времето.


Какъв извод може да се направи? И двата вида високоговорители имат своите предимства. Следователно трябва да изберете въз основа на вашите предпочитания. Ако вие сте аудио любител, който просто иска добро възпроизвеждане, иска да управлява озвучителната си система с минимално усилие и не е на ти с технологиите  - по-добре да избере активната система. Това е „Plug&Play" решение с перфектно съвпадение на усилвател и говорител. Някои дори имат вградени (DSP) процесори, които ще оправят настройките без ваша намеса. Освен това няма да трупате куп кабели и да запълвате дома си с излишно оборудване.
Ако предпочитате сами да регулирате настройките на звука и се справяте добре със звуковото оборудване, тогава не се колебайте да отдадете предпочитание на пасивните високоговорители и външен усилвател. Харесвате звука на определени високоговорители от определен производител, но тази компания не произвежда активни високоговорители. Решението е външен усилвател. В крайна сметка основното е да се наслаждавате на звука и външния вид на вашата система, която ще пасне перфектно в интериорното ви пространство.
Екипът на Аудио Арте е винаги на разположение за въпроси на телефон 02 964 11 15 Ще ви консултираме за оптимално добър избор в рамките на вашия бюджет, като при необходимост ще инсталираме в дома ви.

Обобщение

 • Вграденият усилвател отговаря точно на говорителите и трябва да вземете едно решение по-малко и най-вече да спестите място.
 • По-малко кабели за свързване и наместване
 • Имат активен кросоувър, което потенциално осигурява малко по-силен звук.
 • Минусът е, че ако се случи нещо с усилвателя, губите и тонколоната


 • Трябва да изберете точен по мощност усилвател, който да не издъни вашите пасивни тонколони.
 • Пасивните тонколони са по-гъвкави поради възможността да смените усилвателя си и да надграждате аудио системата си на етапи.
 • Пасивните са по-леки от активните, но пък с отделен усилвател, заемащ допълнително място.

Към продукти от сходни категории

Меню

 • Начало
  • Новини
   • Какъв вид високоговорители да изберем - активни или пасивни?