Правилният избор на Подовостоящи (Floorstanding) тонколони

Правилният избор на Подовостоящи (Floorstanding) тонколони - Аудио Арте

Правилният избор на Подовостящи (Floorstanding) тонколони

 

Подовостоящите тонколони са предпочитани както от сериозни аудиофили, така и от обикновени любители на добрия звук. Чифт тонколони за под обикновено се превръщат в дългосрочна основа на Hi-Fi стерео система или многоканална система за домашно кино. Следователно, към избора на подовостоящи колони трябва да се подхожда много внимателно, като се вземат предвид всички изисквания за разположение в конкретно помещение и неговата големина.


Предлаганите на пазара огромен брой разновидности на подови озвучителни тела, които се различават едно от друго не само по мощност, устойчивост, но и по форма, вътрешен и външен дизайн на корпуса (кабинета), вида на монтираните драйвери (високоговорители) и т.н.
По правило тези тонколони имат по-чист звук и по-мощен бас от букшелфите, но за пълното им задвижване е необходим и по-мощен усилвател.
Когато избирате подовостоящи тонколони, в зависимост от тяхното предназначение, на първо място трябва да обърнете внимание на тяхната мощност, която трябва да е подходяща по параметри за мощността на усилвателя или AV приемника и съпротивлението (импеданса), което варира, като правило, между 4 и 16 Ома (има колони с по-нисък или плаващ импеданс), което пряко влияе върху възможността за свързването им към определено усилващо устройство (усилвател, AV приемник и др.).
В зависимост от конструкцията тонколоните за под могат да имат две, три или повече честотни ленти, като всеки високоговорител възпроизвежда онези части от звуковия спектър, за които е проектиран специално – високи, средни или ниски честоти. Броят на драйверите, обаче не винаги съответства на нейната „лента“- понякога аудио инженерите оборудват подовите тонколони с два нискочестотни говорителя.
Според дизайна на корпуса им те могат да бъдат със затворен или отворен обем (със или без бас рефлекс), една, две, три или четири лентови (в зависимост от броя на драйверите (говорителите) и принципа на действие на филтъра (кросоувъра), класическа двупроводна връзка или с възможност за двужично окабеляване с кабелна връзка (bi-wiring/tri-wiring), както и безжична връзка bluetooth (Bluetooth), с класически или рупорни драйвери, активен или пасивен тип (с вграден или без вграден усилвател) и др.
Качеството на корпуса на подовостоящите тонколони не е въпрос само на външен дизайн. Високоговорителите излъчват звукови вибрации както напред, така и назад, а цялата система като цяло генерира огромно количество вибрации. За да се избегнат подобни явления, инженерите използват висококачествени материали, ребра за усилване, които укрепват вътрешните рамки и меки звукопоглъщащи пълнежи. Всеки високоговорител има своя комбинация от амортисьорни свойства и твърдост: първият ви позволява да овладеете вече съществуващите вибрации, а вторият – да предотвратите появата на нови. Дори геометричните форми на подовите тонколони често са специално проектирани, за да сведат до минимум резонансите. По-голямото тегло също може да означава по-голяма стабилност на корпуса и акустично качество.

Правилният избор на Подовостоящи (Floorstanding) тонколони - Аудио Арте
На снимките детайли от подобренията на Klipsch в серията Reference Premiere

Подовостоящите тонколони са оборудвани с крачета или шипове за премахване на нежеланите вибрации. Също така, при позициониране на такива колони, се препоръчва да се вземе предвид отстоянието от тонколоните до стените. Близостта на стените и особено ъглите подобрява възприеманата сила на басите (което понякога може да изглежда като бумтеж) и с отдалечаването този ефект намалява.
Ако сте се изгубили в многото информация, нашите специалисти ще ви помогнат да закупите най-добрите подовостоящи тонколони от гледна точка на характеристики и цена. Преди да изберете, можете да разгледате, прослушате, докоснете и сравните всички модели подови колони, които ви интересуват. Нашите експерти ще ви помогнат да инсталирате и конфигурирате цялото оборудване, както и да ви дадат професионални съвети и препоръки за използването на Hi-Fi и High-End оборудване.
Ние продаваме само 100% сертифицирани продукти с гаранция за качество.
Винаги е лесно да направите своя избор и да купите подходяща система от тонколони при нас – ние работим за вас!
Можете да получите безплатна консултация и на телефон  02 964 11 15

Правилният избор на Подовостоящи (Floorstanding) тонколони - Аудио Арте

Препоръчани статии

Все още няма коментар, споделете вашето мнение в полето за коментари по-долу!


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *