Какво е субуфер и за какво ни е нужен?

Какво е субуфер и за какво ни е нужен? - Аудио Арте

 Какво правят те и защо имате нужда от такъв в дома си? Когато обсъждаме Субуферите, възникват много въпроси. Какъв размер да използвате? Каква е идеалната позиция? Защо са си създали лоша репутация сред любителите на музиката. И все пак те са от съществено значение за съраунд системата и приятно допълнение към стереото. Лошият имидж на субуферите не е съвсем неоправдан. Хората, които искат да поддържат всекидневната си подредена и без кабели, редовно се спъват в големия му размер. Взаимодействието между субуфера и другите ви тонколони не винаги върви добре. Това често може да бъде решено с всякакви настройки на AV-ресивъра. Достатъчно причини, поради които това устройство не е любимото на много хора. И все пак голяма част от това отвращение е свързано с неразбиране. Добре настроен субуфер извежда цялата ви система на по-високо ниво. Независимо дали е съраунд или стерео. От музика до звукови ефекти от филми, светът на звука е наистина сложен, поради което имате нужда от звукова система, която може да бъде в крак с всяка звукова вълна. Целият звук има високи и ниски честоти, но дори и най-добрите тонколони не могат напълно да възпроизведат най-ниските честоти от бас барабани, бас китара, орган или експлозии във филми. Можете да чуете звуците, но не можете да ги усетите.

Ето къде идва субуферът!

КАКВО Е СУБУФЕР?

  Всъщност субуферът е тонколона като всички останали. Може дори да се каже, че това е много проста тонколона, защото обикновено има само един високоговорител (драйвер). Субуферите произвеждат само бас, най-ниските тонове. Точният честотен диапазон варира от модел до модел.

НУЖЕН ЛИ МИ Е СУБУФЕР?

   Вероятно сега се чудите дали субуферът е добра инвестиция. „Не могат ли тези най-ниски тонове просто да се възпроизвеждат през тонколоните?“ Отговорът на това обикновено е не. Правилното възпроизвеждане на баси е изключително трудно. Има Подово стоящи тонколони, които могат да възпроизвеждат сравнително ниски честоти. Те обаче обикновено имат долна граница от 40-50 Hz. Ако оставите тези тонколони да слязат още по-ниско, вероятността от изкривяване се увеличава. Малките тонколони пък не са създадени да възпроизвеждат по-ниски честоти. Ако направите това, рискувате да изгорите драйверите си и да унищожите тонколоните си си. Не е добра идея.

   Накратко, субуферът допълва тонколони, които не могат да възпроизвеждат правилно ниските честоти. Освен това, те са добри и за „освобождаване“ на високоговорителите от трудната задача да произвеждат ниски тонове. Тъй като вече не им се налага да свирят тези баси, високоговорителите се представят по-добре при по-високи честоти.

СУБУФЕР В СЪРАУНД СИСТЕМАТА?

  Ако субуферът в стерео система е приятно допълнение, това е абсолютно задължително за съраунд звука. Съраунд кодеците поддържат отделен канал LFE (Low Frequency Energy), който съдържа специфична информация за слоя. Това също е приятно допълнение за вашето собствено филмово изживяване. Филмовата музика и специалните ефекти съдържат много ниски честоти. Субуферът не само гарантира, че те са по-чуваеми, но и осезаеми. Нещо, което режисьорите обичат да използват. Добавянето на субуфер също означава, че може да изградите системата си с по-малки тонколони. Това е важен фактор когато разполагате с малко помещение. Въпреки това препоръчваме да използвате по-големи тонколони за предните канали (ляв-централен-десен). Субуферът е решаващ компонент на цялостната аудио система, тъй като доставя по-ниски честоти между 10 – 200 Hz, които традиционните двуканални или съраунд звукови настройки не могат да възпроизведат. Когато изграждате перфектната система за домашно кино, субуферът е задължителната покупка.

  Както казахме преди, субуферът ви позволява да усетите звука в гърдите или надолу по гръбнака, вместо просто да го чувате. И ако имате чаша вода наблизо, можете дори да видите как звукът кара водата да пулсира. Но има нещо повече от това и след като изпитате този дълбок бас, няма да искате да се връщате назад.

Например, субуферите ще:

  • Подобрят изживяването при слушане на музика с басове, като хип-хоп, EDM, метъл или филмови звуци като дълбоки гласове, експлозии и други звукови ефекти.
  • Помагат ви да изживеете звука, както е предвидил артистът или режисьорът, с по-точно стерео изображение.
  • Премахват натоварването на тонколоните ви и подобряват цялостната ви звукова система.
  • Създават по-завладяваща динамика, като правят силата на  всеки звук или нота по-остра.
  • Разширяват звуковата сцена, за да се възпроизведе по-ярък и всеобхватен звук.

Не можете да сбъркате, като добавите субуфер към вашата система!

За музиката това са акустични или електрически баси а във филмите  тътен на влак по железопътни релси, стрелба и експлозии на оръдия и голямото изпитание: дълбокият тътен на земетресение.

Какво е субуфер и за какво ни е нужен? - Аудио Арте

  Преди да можете да се насладите на всичко това, трябва да интегрирате субуфера с останалата част от вашата система а как ще свържете субуфера към вашето домашно кино зависи от това дали е активен или пасивен.


  Пасивните субуфери се наричат „пасивни“, защото трябва да се захранват от външен усилвател, по същия начин като традиционните тонколони.


Трябва да вземете предвид, че тъй като субуферите се нуждаят от повече мощност, за да възпроизвеждат нискочестотните звуци, усилвателят или ресивъра трябва да имат достатъчно мощност, за да поддържат басовите ефекти възпроизвеждани от субуфера, без да натоварват захранването на ресивъра или усилвателя. Мощността зависи от изискванията  на субуфера и размера на стаята (и колко баси можете да издържите или колко искате да безпокоите съседите!).
  За да се реши проблемът с неадекватната мощност от конкретен ресивър или усилвател, се използват  субуфери с вграден усилвател (наричани още активни субуфери). Този тип субуфер е независим. Той разполага с конфигурация от високоговорител/усилвател, при която характеристиките на усилвателя и високоговорителя на субуфера са оптимално съчетани и са поставени в една и съща кутия.


  Като странична полза, всичко от което се нуждае активният субуфер е връзка с един кабел от ресивъра за домашно кино или изход от предусилвател/процесор за съраунд звук (наричан още изход от предусилвател за субуфер или изход LFE). В повечето случаи е по-изгодно да закупите активен субуфер вместо пасивен. Ако все пак изберете пасивната опция,  изхода на субуфера от ресивъра за домашно кино трябва да се свърже към  външен усилвател , като изходите за тонколони на външния усилвател се връзват към пасивния субуфер.

Какво е субуфер и за какво ни е нужен? - Аудио АртеКакво е субуфер и за какво ни е нужен? - Аудио Арте

  Има и още едно важно нещо което трябва да имате предвид когато купувате субуфер, субуферите се делят на два типа според разположението на говорителя – С ПРЕДНО РАЗПОЛОЖЕН И ДОЛНО РАЗПОЛОЖЕН.

 КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

  Субуферите са изградени по един от двата начина: някои субуфери са с насочен надолу говорител, което означава, че звукът е насочен от долната част на суба, докато устройствата с предно разположен говорител излъчват звука от едната страна на устройството.

  Това означава, че субуферът с предно задействане ще създаде вибрации във въздуха, докато субуферът с говорител надолу създава вибрации, които се забиват в земята. Буквалното определение за разклащане на пода идва от субуфер с долно разположен говорител като Klipsch R-80SW. Според „Направи си сам домашно кино“ „субуферите с долно свирене са предназначени да бъдат близо до зоната за слушане, а не част от вашата телевизионна система“.

ИМА ЛИ РАЗЛИКА В ЗВУКА?

Не наистина, няма.

  Звуците с басови честоти са известни като всепосочни. Тоест ухото не може да усети от коя посока идват. В резултат на това забележимата разлика между моделите с предно и долно свирене е почти никаква. Други видове тонколони – да речем, типичните подово стоящи – обикновено се поставят на определени места, в зависимост от това къде е най-вероятно да седи слушателят.

  Със субуферите не е точно така. Всъщност може да е трудно да се каже откъде точно идва басът. Това не означава, че къде ще бъде позициониран субуфера няма значение. Разположението също е голям фактор при избора между субуфери с предно или долно разположен говорител. Например, не бихте искали субуферът да удря в пода, ако някой живее под вас.

Какво е субуфер и за какво ни е нужен? - Аудио Арте

  Да ядосваш съседите си е едно – да превърнеш живота им в ад е съвсем друго. Ако живеете в апартамент, субуферът с предно разположен говорител е по-подходящ в буквалния смисъл.

  Забележка – тук няма грешен отговор, когато става въпрос за гръмотевичен бас, който можете да почувствате във всяка кост от тялото си. Всичко е въпрос на лични предпочитания, вашето жизнено пространство и вашия бюджет.

 

 

А ето и 3 основни съвета как да разположите вашия субуфер:

1.РЕШЕНИЕ ЗА ОКАБЕЛЯВАНЕ:

  Ако субуферът ви изисква свързване с кабел изберете място на което е възможно скриването на проводниците, тъй-като могат да създадат опасност от спъване или да бъдат увредени при често преминаване върху тях.

2.ЪГЛИ И СТЕНИ:

  Поставен в ъгъла на стаята субуфера може да увеличи звуковата си мощност. Поставете го в ъгъла на помещението и преценете как звучи, ако не звучи добре сменете позицията съобразено с точка 1. Въпреки това  в зависимост от вашето подово пространство, позицията в ъгъла на помещението може да се окаже неподходяща ако е твърде далеч от зоната за слушане. Освен това непосредствената близост на суба до стена може да причини груб и неприятен звук. Ако пък субуфера ви е портов дизайн/с отвор за изходящ въздух „фазоинвертор“/ разположен от задната страна, ще бъде наложително да бъде с отстояние от стената два пъти от диаметъра на порта( от 15 до 30 см.).

3. ОТКРИЙТЕ ПЕРФЕКТНОТО МЯСТО/МЕТОД:

  Страхотното на субуфера (особено на безжичния)е, че може да бъде разположен на почти всяко място във вашето помещение. Няма формула за намиране на най-доброто място! И това е наистина вашето лично предпочитание. За да позиционирате субуфера на добро място, свържете го и пуснете музика или филм с много и отчетливи баси. Седнете на мястото което предпочитате, чуйте как звучи и ако не сте доволни, местете субуфера докато останете доволен от звука който чувате( съответно съобразявайки се с точка 1 при положение, че суба не е безжичен). Ако имате голямо семейство или често се забавлявате с приятели уверете се, че субуфера звучи добре и на другите места за сядане. Ако имате голямо пространство, което се опитвате да покриете с гладък, обхващащ бас и изглежда не можете да намерите добро място, което да дава идеалния звук – винаги можете да добавите втори субуфер, за да изравните звука.

Какво е субуфер и за какво ни е нужен? - Аудио Арте

ТРЯБВА ЛИ ДА ВЗЕМЕМ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН?

  Голям субуфер като Klipsch SPL-150 , може да изведе всяка система за домашно кино на следващото ниво. Въпреки това, тъй като вашата система расте, добавянето на втори суб може да гарантира, че басът е равномерно разпределен в цялата стая. Два Klipsch SPL-150 ще увеличат изходната ви мощност с близо 6 dB, което означава, че всеки в стаята може да усети тези мощни, ниски тонове, докато гледа екшън и научнофантастични филми.

  Чифт субуфери също могат да сведат до минимум вариацията на басите между местата за сядане, предлагайки равномерно покритие на ниските честоти в цялата стая. В зависимост от размера и разположението на стаята, само един субуфер прави предизвикателство предоставянето на точни басови отговори на множество позиции на слушане. Това е така, защото честотната характеристика на отделния субуфер има тенденция да има пикове и нулеви стойности. Пикът е преувеличение на басова нота, докато нула е липсата на бас. Когато са сдвоени заедно, два субуфера изглаждат тези пикове и нули, предлагайки по-точна честотна характеристика на повече места в стаята.

Субуфер Klipsch C-308A SWi PRODUCT  на изгодна цена от AudioArte. Позвънете на 029641115 за поръчка, консултация или демонстрация.

Друг интересен въпрос е колко голям субуфер ви трябва.

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ РАЗМЕРА НА СУБУФЕРА?

  „Въпреки, че субуферите могат да изглеждат, като големи кутии с големи говорители, има много нюанси които влизат в проектирането на подходящия субуфер“ Когато купувате подходящ субуфер за вашата система, размерът и числата имат значение“. Сега ще разберете как да изберете подходящия.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ТЕЗИ ЦИФРИ (8, 10, 12 И Т.Н.), КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА СУБУФЕРИТЕ?

  По отношение на субуферите на Klipsh, цифрите означават големината на басовия говорител “ на пример Klipsch R-120 SW  е с 12″ басов говорител а Klipsch SPL-150 е с 15″. Големият корпус със сигурност постига по-дълбок бас, но има и друго решение постигащо същия резултат, например серията C  на Klipsch(Klipsch C-308AWSi и Klipsch C-310AWSi). В тези субове са използвани двойни пасивни говорители и хибриден цифров усилвател, като по този начин се постига мощен и плътен бас при малък размер на корпуса. Пасивните говорители изпълняват ролята на бас порт, но имат други предимства пред този дизайн. Едното е, че при проектирането на субуфери с малък размер, действителната дължина на порта трябва да бъде по-голяма от размера на корпуса за да възпроизведе много ниски честоти. Пасивните говорители позволяват настройката* на корпуса да бъде на много ниски честоти, като същевременно се минимизира габарита.

*Настройка на корпуса- това е настройката която определя най – ниските честоти, които субуферът ще възпроизвежда. Това е спецификацията на LFE, разпространение на басите и т.н.

  В заключение, субуферът е съществена част от вашата система. Ако имате ограничен бюджет или сте в ранна фаза на развитието на вашето домашно кино или стерео система, започнете само с един субуфер. Докато вашата система се разраства, помислете за добавяне на втори суб към вашата система. Добавяте повече бас и го разпределяте равномерно в цялата стая. Резултатите? Подобрено изпълнение на баса.

В нашия магазин може да намерите богата гама от висококачествени субуфери на водещи световни марки: Klipsch, Sunfire, PSB, Elipson, Highland, Epos, Sonus Faber и др.

Запишете час за безплатна демонстрация и консултация в нашия шоурум на телефон: +359 2 964 11 15 или ни посетете на адрес: гр.София, кв. Лозенец,пл. „Велчова завера” 1

Алекс Панчев – Home Cinema Specialist

Препоръчани статии

Все още няма коментар, споделете вашето мнение в полето за коментари по-долу!


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *