Букшелф тонколоните – идеални за малки пространства

В наши дни има почти толкова начини да слушате музика, радио или подкасти, колкото можете да си представите. Ако се насочите към фитнеса и се нуждаете от добър плейлист, който да ви помпа, можете да закачите чифт безжични слушалки за тренировка. Ако сте любител на филмите с копнеж за кино качество на звука, можете да свържете напълно оборудван домашен киносалон във вашия хол. Има дори преносими водоустойчиви тонколони за приключения на открито, както и такива с вградени гласови асистенти, спомагащи за контрол на всички домашни уреди, и не само.

Разбира се, понякога всичко което търсите е просто завладяващо аудио за конкретна стая във вашия дом, било то офис, работилница, гараж, спалня или дори обща зона. В този случай наистина не можете да сбъркате с чифт тонколони за лавици или както е прието да ги наричаме – букшелф тонколони. Тези озвучителни тела могат да предлагат завладяващ стерео звук без да пречат, както големите подовостоящи тонколони и са достатъчно компактни, за да се поставят на работния плот на бюрото, на рафт в библиотеката или по просто на стойка до телевизора.

Тонколоните за рафтове се използват в стерео системи, Hi-Fi системи 2.1 или домашни кина 5.1 и 7.1. Нещо повече, в системите за домашно кино те могат да действат и като преден, и като заден сателит. Тези компактни аудио системи са оборудвани с единичен бас, високочестотен високоговорител и понякога средночестотен драйвер.
Букшелф тонколоните са идеални за малки пространства. Освен за рафтове, за инсталирането на такива тонколони се използват акустични стойки за правилно позициониране на системата. Благодарение на тези стойки звукът става по-динамичен и басите придобиват определена дълбочина.

Букшелф тонколоните - идеални за малки пространства - Аудио Арте

Важно е да отбележим, че тонколоните по принцип са разделени на два типа: пасивни и активни.

Пасивни: Ако сте твърд аудиофил, пасивните букшелфи са задължителни. Въпреки, че им липсва удобството на активните високоговорители, те са много по-гъвкави, тъй като можете да ги свържете с избрания от вас усилвател, за да оформите звука според вашите желания. Конструктивно погледнато, като система от високоговорители и филтри, пасивните тонколони са пресметнати инженерно да поемат конкретна музикална мощност, според размера, обема и класа си. Това е пряко свързано с правилния подбор на усилвател за тях и помещението, където ще отдадат това, което могат, под формата на звукова вълна. Ако сте доволни от тонколоните си, но искате усилване на мощността или по-добър контрол, просто сменяте усилвателя за алтернативна опция и – voila! – те са надстроени. Друго предимство на пасивните колони е, че те не изискват захранване, а функционират вместо това чрез кабели за тонколони, които се свързват директно към усилвателя. И накрая, тъй като нямат обемисти системи за захранване, пасивните колони често са по-леки и по-лесни за придвижване.
Важно е да се знае, че поради липсата на вградени технологии, пасивните тонколони не предлагат безжична свързаност. Това означава, че усилвателя към който ги свързвате трябва да разполага с безжична технология под формата на WiFi или Bluetooth, но самите колони – които нямат собствен източник на захранване – просто не могат да имат тези функции, вградени по дефиниция.

Активни: От удобство и лекота на използване до спестяване на пари – активните букшелфи правят бум на пазара последните години. Това е така, защото този тип тонколони имат собствен вграден усилвател – което означава, че функционира като самостоятелно устройство и може да възпроизвежда аудио, без да е необходимо да бъде включен в отделен приемник. Да, активните колони се нуждаят от собствен източник на захранване, но също така означава, че можете да спестите пари, без да се налага да купувате допълнително оборудване, за да работят. Само активните тонколони могат да имат вградена безжична връзка, с интегриран Bluetooth или WiFi. Големият им недостатък  е, че те са ограничени по отношение на смяна на вградения усилвател.

Букшелф тонколоните - идеални за малки пространства - Аудио Арте

Дизайнът на настолните тонколони им позволява да бъдат по-малко чувствителни, имат голяма акустична инертност и изобщо не оцветяват звуците. Освен това позволява на звука да се разтваря във въздуха, което е много добре хора, предпочитащи нежни или бавни мелодии.

За да изберете правилните компактни тонколони за домашно кино или стерео, трябва да проучите неговите параметри:
► Мощност – измерва се във ватове -W
► Честотен обхват – измерва се в херци – Hz,
► Чувствителност – измерва се в децибели dB
► Импеданс – измерва се в омове – Ohm  или Ω
► Наличие на усилвател и т.н.

Чувствителността е може би най-важната стойност-характеристика, на която потребителят би следвало първо да обърне внимание. Над 90db=1W/1m е вече стойност присъща за определено по-висок клас, съответно по-скъпи озвучителни тела. Именно това определя осезаемо богатия звук  възпроизведен, даже от компромисен източник, при тихи нива на усилване.

Когато избирате букшелф тонколона, трябва да обърнете внимание и на вида корпус. Най-често срещаният е затвореният тип. Препоръчително е да закупите система от тонколони с бас рефлекс, тъй като затвореното пространство нарушава предаването на ниски честоти.

Що се отнася до външния дизайн на букшелф тонколоните, има много модели и видове. В зависимост от ценовият диапазон могат да бъдат от различни видове пластмаса до висококачествена дървесина. Формата на корпуса може да бъде права, квадратна, правоъгълна, триъгълна, кръгла. Системата с настолни тонколони може да бъде направена в класически стил или в модерен стил. По този начин всеки може да вземе това, от което се нуждае.

Ценовият диапазон на букшелф тонколоните също е широк. Цените зависят от мощността и чувствителността на озвучителното тяло,  от материалите от които е изработено, както и от наличието на вграден усилвател. Има модели и на по-ниски цени, разбира се, но действително добрите букшелф тонколони започват от 500-600 лв., а някои достигат до 5000 лв и нагоре.

Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне при избора на правилните за вас тонколони! Винаги можете да разчитате на професионална консултация на телефон 02 964 11 15 !

Букшелф тонколоните - идеални за малки пространства - Аудио Арте

Препоръчани статии

Все още няма коментар, споделете вашето мнение в полето за коментари по-долу!


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *